2012. május 9., szerda

Tioman Malajzia

Pofikáim,

Igyekszem behozni a lemaradást, mert hát van még mit bőven írom. És még a végén elfelejtek valamit.
Szóval Tioman. Mint azt írtam, ez egy elég populáris hely errefelé, elég sok a turista, de főleg helyi és viszonylag kevés a külföldi. Sajnos ez meg is látszott a hely színvonalán, de alapvetően azért rendben volt.

Első teljes napunk a szigeten. Az érkezésünk napján azért még beleszaladtunk a vízbe és olyan csuda dolgokat láttunk, hogy az csak na. Korall zátonyok közel a parthoz, rengeteg ha, meg egyéb élőlények. Ráják és milliónyi szines hal, rák. Egyszerűen lenyűgöző volt.
Másnap. Reggel felkeltünk, elfogyasztottuk a kihagyhatatlan reggelit. Majd gondoltuk benézünk az erdőbe. Na kérem. Okos európai emberek vagyunk így belevágtunk a dzsungelbe ivóvíz nélkül strandpapucsban. Hoppá retikül. Olyan élményben volt részem amit sosem fogok elfelejteni. Akik szemüvegesek azok biztos vágják, hogy milyen az amikor télen a hidegből bemész egy meleg szobába és bepárásodik a szemüveg a hirtelen hőmérséklet különbségtől. Na, bementünk az erdőbe és konkrétan úgy bepárosodott a szemüvegem, hogy le kellett vennem mert nem láttam. Annyira durván párás volt a levegő, hogy az leirthatatlan. 2mp alatt a fülemről is folyt a víz, és igen keményen elkezdtem folyadékot veszíteni. És mivel nem vittünk magunkkal vizet... Nem kell folytatnom.
A dzsungel egyszerűen félelmetes volt. Lenyűgöző. Mindenféle állat hangok a sűrű növényzet, minden elképesztően zöld. Mivel most voltam életemben először esőerdőben meg kell mondjam nem akármilyen élmény volt. Láttunk majmokat, varánuszt, gyönyörű madarakat. És ezeket testközelből a saját környezetükben látni, nem akármilyen élmény.
Egy órát bírtunk a dzsungelban utána kénytelenek voltunk visszafordulni mert egyszerűen annyira kimerültünk a vízhiány miatt, hogy szinte összeestünk mire visszaértünk.
Nagyon fontos tudni való egész Ázsiára, hogy víz mindig legyen nálad akárhová mész, mert az a mennyiség amit otthon megiszol az itt nagyon kevés. Mivel gyakorlatilag egész nap izzadsz a páratartalom és a nagy meleg miatt ezért úgy kitudsz száradni pillanatok alatt, hogy azt észre sem veszed. 


Miután visszaértünk, újra bevetettük magunkat a vízbe és nézegettük a gyönyörű tengeri élővilágot. Sajnos képem nincs róla, de lenyűgöző volt.

Sajnos vannak a nyaralást kissé elrontó körülmények is. Amióta itt vagyok azóta sajnos észre kellett vennem, hogy az Ázsiaiak bizony elég egyszerű népek, és egyáltalán nem igényesek a környezetükre. Ami azt jelenti, hogy rettentően koszos volt néha a part az erdő vagy éppen a resort. Egyszerűen igénytelenek erre, és amikor kifekszel a homokos partra mögötted a gyönyörű sziget előtted a dél kínai tenger, de ha oldalra nézel akkor meg szemét hegyek. Fura, egyrészt a paraszt turista aki eldob mindent, a másik meg, hogy ezt nem takarítják össze. Ez az egész túrámat jellemzi, sajnos Ázsia egy koszos kontinens. Legalább is ez a része.

Igazából, mást erre a napra nem terveztünk. Ez egy nagyon kicsi kis falunak sem nevezhető valami, körbejártuk, eszegettünk iszogattunk és jókat dumáltunk. Láttunk csótányt a rizses bödönben, igen a higiénia is új értemet nyert. Sokat mondják, hogy mennyi mindenre kell vigyázni Ázsiában mert a kényes európai test nem fogadja be ezeket a dolgokat. Hát kéremszépen. Akkor vagy az én európai testem nem európai meg a többieké akik velem vannak, de a világon semmi bajunk sincs. Persze ebből nem szabad kiindulni. De amit az orvosom megtiltott azt mind megcsináltam és semmi bajom nem lett. Nyugodtan lehet enni az utcai árusoktól, venni tőlük mosott gyümölcsöt, jegeskávét inni. Annyit tartok be, hogy nem iszom a csapvizet, de minden mást szerintem ellehet felejteni. Különben is ha valaki idejön akkor nagyon nagy marha ha nem próbál ki mindent amit csak lehet. Fantasztikus ételek, különleges italok... Kihagyhatatlan.  Ezek a napok lazulósra sikeredtek, így igazából nincs mit mesélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése